Přeskočit na hlavní obsah

Terracotta Army

Sice skoro s křížkem po funuse, ale ještě stále to stíhám. Protože až do 8. února můžete na pražském výstavišti v pavilonu E navštívit výstavu terakotové armády prvního čínského císaře Čchin S´Chuang-ti, který se ujal vlády kolem roku 220 př. n. l. Samozřejmě se nejedná o originály, ale pouze rekonstruované sochy, povozy a další věci, které byly v hrobce spolu s armádou nalezeny.

Jedná se o audiovýstavu, takže na začátku dostanete sluchátka a přehrávač, na kterém stisknete číslo a přehraje se vám výklad. Jednotlivá čísla výkladu naleznete u vitrín a soch (tady jsem trochu nepochopila číslování, protože výklad pod uvedeným číslem neodpovídal věcem ve vitríně nebo sochám, u kterých číslo bylo...).





Samozřejmě kromě soch byla k dispozici i hromada fotek ve velké velikosti, které jen dotvářely autentický dojem.


Zrovna zde se velké foto hodilo, dotvářelo pěkný dojem toho, že vlastně celá hrobka je jedna velká hora. Teď už si jen představte ty hromady hliněných bojovníků kolem.


Krásný příklad toho, jak různorodé byly uniformy čínských vojáků. Jen taková zajímavost: v Číně nebylo zvykem, že bojovníci dostali výzbroj při vstupu do armády. Právě naopak si museli svou vlastní zbroj pořídit. Takže co jste měli, v tom jste bojovali.




Rozhodně nejzajímavější částí výstavy byla velká rekonstrukce z jedné místností, ve které byly sochy nalezeny. V této části rovněž probíhá výklad, při němž se rovnoměrně rozsvěcuje světlo podle toho, o čem se konkrétně vypráví.



Další zvláštností soch je, že se nejedná o jeden velký kus hlíny, ale naopak jsou sestaveny z menších kousků, které byly později postupně sestavovány k sobě.


Jedinou nevýhodu jsem viděla v ceně vstupného. Pokud jste totiž na výstavu vyrazili o víkendu, zaplatili jste u dospělého o 50 Kč více než v týdnu. My to vyřešili návštěvou hned po novém roce, kdy jsme měli ještě dovolenou. Ale jinak můžu výstavu rozhodně jen doporučit. Je to krásný zážitek, obzvláště pro milovníky historie, hned se zase cítíte minulosti o kousek blíže :-)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Heraklion Archaeological Museum

Zdravím vás při pochmurném dubnovém pondělí.  Jelikož se pomalu blíží léto a s manželem uvažujeme, kam bychom letos mohli vyrazit na dovolenou, připomněla jsem si loňské léto fotkami z našich opožděných líbánek na Krétě. Fotky z výletu na Spinalongu a Knossos jste zde již mohli vidět. Nyní jsem si řekla, že bych vám mohla ještě ukázat několik fotek, které jsme nafotili po cestě zpět z Knossosu v Archeologickém muzeu v Heraklionu. Coby milovníka historie mé srdce jen plesalo a nadšeně fotilo všechny ty krásné pozůstatky vývoje civilizace.

You belong to me!

Ahoj! Zrovna minulý týden se na instagramu objevila krátká ukázka z nového songu Bryana Adamse. A co víc, v půlce října vyjde nové album! Oh yeah!!  A jelikož pilotní song je již venku na youtube, užijte si ho se mnou! Krásný večer :-)

jacketo.cz

Ahoj!  Jak už jste si zřejmě všimli, došlo tady k několika změnám a nejsou poslední. Tou hlavní a zásadní změnou byl název blogu. Po letech jsem se vrátila ke své přezdívce, kterou jsem vymyslela při prvním kontaktu se světem internetu a dodnes ho na různých portálech a stránkách používám. Odteď mě tak můžete všude nalézt jako  jacketo . Spolu s názvem jsem spojila další změnu, a to adresy blogu, takže nyní se ke mně dostanete přes doménu  .cz , ale nebojte, i starý odkaz vás sem nasměruje :-) Jestli se ptáte, proč jsem název blogu změnila, je to hlavně proto, že s touto přezdívkou jsem spojena již okolo deseti let a vyjadřuje mou osobnost. Takže jsem si říkala, že na co mít jiný název, když mě stejně nevystihuje, zatímco jacketo jsem prostě já. A jak přezdívka vznikla? Vyrostla jsem kromě spousty jiných seriálů také na SG-1, takže zasvěcenci nejspíše pochopí. S dvěma 'll! Díky a doufám, že se vám bude u mě stále líbit :-)