Přeskočit na hlavní obsah

Terracotta Army

Sice skoro s křížkem po funuse, ale ještě stále to stíhám. Protože až do 8. února můžete na pražském výstavišti v pavilonu E navštívit výstavu terakotové armády prvního čínského císaře Čchin S´Chuang-ti, který se ujal vlády kolem roku 220 př. n. l. Samozřejmě se nejedná o originály, ale pouze rekonstruované sochy, povozy a další věci, které byly v hrobce spolu s armádou nalezeny.

Jedná se o audiovýstavu, takže na začátku dostanete sluchátka a přehrávač, na kterém stisknete číslo a přehraje se vám výklad. Jednotlivá čísla výkladu naleznete u vitrín a soch (tady jsem trochu nepochopila číslování, protože výklad pod uvedeným číslem neodpovídal věcem ve vitríně nebo sochám, u kterých číslo bylo...).





Samozřejmě kromě soch byla k dispozici i hromada fotek ve velké velikosti, které jen dotvářely autentický dojem.


Zrovna zde se velké foto hodilo, dotvářelo pěkný dojem toho, že vlastně celá hrobka je jedna velká hora. Teď už si jen představte ty hromady hliněných bojovníků kolem.


Krásný příklad toho, jak různorodé byly uniformy čínských vojáků. Jen taková zajímavost: v Číně nebylo zvykem, že bojovníci dostali výzbroj při vstupu do armády. Právě naopak si museli svou vlastní zbroj pořídit. Takže co jste měli, v tom jste bojovali.




Rozhodně nejzajímavější částí výstavy byla velká rekonstrukce z jedné místností, ve které byly sochy nalezeny. V této části rovněž probíhá výklad, při němž se rovnoměrně rozsvěcuje světlo podle toho, o čem se konkrétně vypráví.



Další zvláštností soch je, že se nejedná o jeden velký kus hlíny, ale naopak jsou sestaveny z menších kousků, které byly později postupně sestavovány k sobě.


Jedinou nevýhodu jsem viděla v ceně vstupného. Pokud jste totiž na výstavu vyrazili o víkendu, zaplatili jste u dospělého o 50 Kč více než v týdnu. My to vyřešili návštěvou hned po novém roce, kdy jsme měli ještě dovolenou. Ale jinak můžu výstavu rozhodně jen doporučit. Je to krásný zážitek, obzvláště pro milovníky historie, hned se zase cítíte minulosti o kousek blíže :-)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

You belong to me!

Ahoj! Zrovna minulý týden se na instagramu objevila krátká ukázka z nového songu Bryana Adamse. A co víc, v půlce října vyjde nové album! Oh yeah!!  A jelikož pilotní song je již venku na youtube, užijte si ho se mnou! Krásný večer :-)

Nicholas Winton (1909-2015)

Dnes se na internetu objevila smutná zpráva, a to o úmrtí sira Nicholase Wintona.  Pro ty z vás, kdo nevědí, o koho jde, jedná se o bývalého britského obchodníka, který těsně před 2. světovou válkou pomocí vlakových transportů směřujících do Velké Británie zachránil z předválečného Československa na 669 dětí, převážně židovského původu. Nebýt tohoto skutku, většina z nich by skončila v koncentračních táborech a zřejmě nevyhnutelně i v plynových komorách. Díky tomuto muži (a také jeho dalším spolupracovníkům, jež však nejsou tak známí jako sir Nicholas) tak tyto děti nepotkal stejný osud jako jejich rodiče.  Více si o siru Nicholasovi můžete přečíst na wikipedii  a mnoha dalších zdrojích. A proč že mě tento muž zaujal? Když jsem byla na gymnáziu, poslali nás tehdy učitelé do kina a pustili nám dokument slovenského režiséra Mateje Mináče Nicholas Winton - Síla lidskosti . Tento dokument je velmi dobře zpracovaný a záběry z jiného pořadu stanice CBS, kde se sir Nicholas po mnoha le

Kosmetické přírůstky

Posledních pár měsíců jsem nijak zvlášť neutrácela, tak jsem si v minulých cca 2 týdnech pořídila pár nových věciček. Co se týče výrobků Oriflame, mám je zdarma díky benefitu Honzíkovy práce (zdarma pár výrobků každý katalog).