Přeskočit na hlavní obsah

Tradiční ples v Brně netradičním způsobem

Zdravím!
Dnes bych se s vámi chtěla podělit o zkušenosti s událostí, kterou jsem včera s Honzíkem navštívila. Šlo o první Tradiční ples v Brně a mělo se jednat o ples navazující na historii a tradici prvorepublikových plesů.
Už když jsem četla tuhle upoutávku, tak jsem se těšila, že půjde o skvělou akci, která bude mít trochu úroveň (neberte mě zle ani za snoba) a navíc, hlavním hostem večera měla být kapela No Name. Takže jsme se s Honzíkem rozhodli, že si koupíme lístky a vyrazíme se pobavit i v Brně.

Tady udělám rozcestník a kdo si chce počíst story, nechť pokračuje dále. Ale říkám rovnou, lichotky to nebudou!

1) Lístků byly 4 druhy. Bezmístenkové za 400 Kč, za 550 Kč místenka v sále s latinou nebo cimbálkou a za 650 Kč místenka v hlavním sále. V ceně obou místenek byla také láhev vína na stole. O tom si povíme ale později ;-) Nejdražší vstupenky byly VIP za 1500 Kč, kde měli VIP hosté zvláštní raut plný jídla, sushi, pití a také měli dle programu možnost získat diamant. O tom taky později.

2) Vyrazili jsme tramvají a trolejí a asi ve čtvrt na 8 jsme byli na výstavišti. Všichni se hrnuli dolů po schodech, my s nimi, a prošli přes vrátnici. A pak? Hurá všichni do rotundy! Přiznám se, že jsem nikdy na výstavišti nebyla, takže opravdu netuším, kde je hlavní vchod. Dalo mi práci najít na stránkách výstaviště, který že vůbec je pavilon A, natož se dopátrat vchodu. Takže jsme vešli rotundou, kde nikdo nebyl, a pokračovali po pavilonu, až jsme objevili první lidi. Nějak jsme se dostali až k šatně, která ale jako šatna označená nebyla. Čekali jsme asi deset minut (naštěstí, jiní čekali i hodinu), než jsme byli obslouženi a pak jsme pracně šli hledat hlavní sál, kde jsme měli mít stůl. Našli jsme frontu, kde se čekalo na kontrolu vstupenek, tak jsme se nechali zkontrolovat taky. Pán na nás: "Támhle vpravo je šatna, pak zase zpátky a doleva je sál." Když jsme mu řekli, že jsme v šatně už byli, tak se divil, kudy jsme jako přišli, když nás ještě nekontroloval. Říkáme, že jiným vchodem, tak se na nás jen podíval a jel si dál trhání vstupenek. Ehm, asi by to pro příště chtělo někoho k tomu vchodu postavit, aby lidem říkal, že tam hlavní vchod není. Rozhodně jsme nebyli jediní, kdo se dovnitř takto dostal bokem.

3) Pak jsme konečně našli hlavní sál, kde byla na můj vkus docela zima. Stůl jsme měli na rozhraní dvou stageí, takže jsme si ve výsledku nevychutnali nic, protože z hlavního pódia nebylo slyšet nic a hned vedle nás byla jen od stropu plachta, za kterou byla latino stage. Pokud pořadatelé chtěli mít více stageí, tak prostě oddělení pouze plachtou nestačí. Jediné, co bylo skvěle odděleno byl salónek, kde hrála cimbálovka. Když jsme byli tam, tak jsem si přišla skoro jako na plese u rodičů. Hrálo se, zpívalo, tancovalo a nikdo si moc nestěžoval, protože nebylo na co :-) 


4) Při slavnostním zahájení se najednou mezi diváky objevil mercedes a projel se celý sálem až na parket, tam se otočil a jel zpátky. Nějak jsme v tu chvíli nepochopila, co to mělo znamenat, ale ze zkazek na facebooku mi došlo, že to bylo entre moderátorů. AHA! 

5) Co se týče onoho vína na stole ke vstupence, tak to jsme nedostali. Prý se to nějak zaseklo, tak ho začali distribuovat asi v 10, když začínal koncert No Name. WTF? To si jako myslíte, že kvůli vínu budu sedět celý večer u stolu a čekat, až ho roznesete? Samozřejmě jsme své víno nedostali, vůbec bych se nedivila, kdyby ho obsluha jen tak dala na stůl a někdo nám ho vypil, protože po koncertě už jsme na stole neměli ani ty čisté sklenice, co tam předtím byly (klidně bych při jeho distribuci uvítala kontrolu vstupenek, jestli na něj vlastně ten, co sedí u stolu, má nárok).

6) Velice jsme byla překvapena, jak byli mnozí návštěvnicí oblečeni, obzvláště děvčata. Přece jen se jedná o společenskou událost a na tu se hodí dlouhé šaty nebo maximálně šaty po kolena, kratší rozhodně ne. Navíc přímo na stránkách akce (odkaz) bylo jasně napsáno, že vhodným oděvem je velká večerní nebo šaty alespoň po kolena, určitě ne koktejlky. Ale to, co jsme potkávala, mi bralo dech. Nejvíc jsem asi nepochopila slečnu, které prakticky lezlo pozadí z tenoučké látky, co měla představovat oblečení, a hosteska to nebyla :-(


Nemám nic proti studentům tanečních, ale určitě by i oni ocenili, kdyby jejich prodloužená byla někdy jindy a jinde, než jako součást tohoto plesu. Navíc to nebylo pro ostatní návštěvníky nikde avizováno, takže se mnozí divili, kde se tam vzalo tolik mladých lidí (netvrdím, že slečna na fotce byla z tanečních, mohl to být kdokoliv).

7) Tombola byla akce sama pro sebe, protože najít slečny, které prodávaly obálky s lístky byl nadlidský úkon. Byly oblečeny prakticky jako ostatní návštěvníci plesu a nijak se je z dálky nedalo odlišit od ostatních. Vyhlašování, na které všichni o půlnoci čekali, se najednou přesunulo na 1 hodinu. Samozřejmě se nakonec začalo až v půl druhé a navíc byl zřejmě moderátor v podnapilém stavu, jinak si nedovedu vysvětlit jeho chování při vyhlašování, ani to, že mu nevadilo, že mikrofon, do kterého si vesele vykládá, nefunguje.

8) Během vyhlašování tomboly taky byly předány tři certifikáty neziskovkám. Každá z nich měla dostat 30 % z výtěžku z tomboly. Nějak jsem nepostřehla, kolik to mělo být. Co mě ale naprosto překvapilo bylo, když jsem se dočetla, že na certifikátu nebyla v okamžiku předání napsána žádná částka. Takže vlastně ani neziskovky nevěděly, kolik dostanou. Zajímavé..

zdroj
EDIT: Milá paní z NOVOdesignu mě na facebooku opravila a upřesnila, že ve skutečnosti neziskové organizace nedostanou každá po 30 % z výtěžku, ale pouze 10 %. O to více jsem zvědavá, jak celá situace dopadne. Doufejme, že ke spokojenosti neziskovek a těch, co to potřebují nejvíce :-)

9) Když se budu vyjadřovat k jídlu a pití, bude to ve zkratce. Avizováno bylo asi 14 rautů (patrně počítali i ty pro VIP), ve skutečnosti byl v hlavním sále jeden se sushi a vínem a na druhé straně jeden s třemi jídly na výběr a pivem a nealkem. Toť vše, na galerii jsem našla ještě ještě jeden s chlebíčky a nealkem (možná i to pivo tam bylo). Jestli bylo něco v latino stagei nevím, tak jsem byla jen chvilku.
Majitelé VIP měli mít soukromý raut, podle zkazek se jim tam ale najedlo podstatně více lidí, protože se tam dostali i lidé bez VIP vstupenky a právě na ty s VIP už jaksi nezbylo - tedy nedostatečná předvídavost pořadatelů.

10) Na raut pro VIP navážu i v souvislosti s diamantem, jak jsem už zmiňovala u vstupenek. VIP totiž měli dostat diamantový přípitek, kde by několik z nich našlo ve své skleničce diamant. Tato možnost jim byla odepřena, protože část VIP zóny byla naprosto nedostatečně oddělena, aby se tam nikdo jiný nedostal. Místo toho je pak přidali k prvním čtyřem cenám v tombole. Takže je vlastně mohl získat kdokoli. Samozřejmě chápu, že když se tam nažene spousta lidí, co tam nemají co dělat, tak je proveditelnost něčeho takového značně ztížena. Ale za to si mohou pořadatelé v prvé řadě sami. Při počtu návštěvníků, které čekali (očekávání cca 3000 a více), se to dalo očekávat a měli se podle toho zařídit.

zdroj

11) Další věc, co mě překvapila, bylo, že se všude naprosto bez problémů kouřilo. Přitom hned u vchodu do hlavního sálu byla značka zákaz kouření. Vím, že na Stage 2 bylo balení doutníků a kouření, tak to samozřejmě chápu, ale předpokládala jsem, že ve zbylých prostorech se to bude dodržovat..

12) Další nepříjemností byly toalety. Je to sice drobnost, se kterou je problém vždy, ale tady to bylo tak o nemoc, protože toalety byly kousek za vchodem do hlavního sálu, a na chodbě byly nehorázná zima! Pánové to měli v oblecích ještě dobré, ale dámy v róbách, škoda mluvit. A totéž vlastně při přecházení z hlavního sálu do salónku k cimbálovce či do šatny. Člověk opět musel projít mrznoucí chodbou, než se dostal do tepla.

13) Co mě ale vytočilo asi úplně nejvíc? Doprava! Teda, pokud jste přijeli autem, bylo to bez problémů, tahle část prý byla zvládnuta skvěle. Problém a vtip v jednom ale nastal v okamžiku, kdy se většina hostů po vyhlášení tomboly odebrala z plesu na autobusovou zastávku. Dovedete si to určitě představit. A hádejte kolik těch autobusů ve tři čtvrtě na 3 přijelo? Samozřejmě jen jeden. Tak nějak jsem doufala, že při očekávaném počtu 3000 hostů se pořadatelé dohodnou s dopravním podnikem a posílí spoje. A ono nic. Naštěstí jsme se oba s Honzíkem do autobusu vešli, ale ne všichni měli to štěstí.

14) A perlička na závěr - tuhle akci jsem propásla, protože jsem se o ni dozvěděla až z facebookových stránek. Dražila se totiž kytara No Name. A dle zkazek byl moderátor v dobré náladě (kytara podle všeho je prý potřísněna spermatem všech členů kapely - WTF??).

zdroj

Sami pořadatelé akci hodnotí na svých stránkách kladně.

A aby to nebylo jen negativní, mám i dvě POZITIVA!

Příjemně nás překvapil fotokoutek s okamžitým tiskem fotografií. Mohli jsme si vybrat různě doplňky jako cylindry, knírky, masky na obličej, péřové boa apod. a nastylovat se. Jedno foto stálo 50 Kč, což dané akci odpovídá. Těchto fotokoutků jsem napočítala celkem 3.


A hlavním pozitivem a největším tahákem plesu byli No Name. Koncert byl skvělý, užili jsme si ho jako vždy, když máme možnost vidět je naživo. Neobešlo se to bez problémů, se zvukem, kdy Igoru Timkovi při nástupu nefungoval mikrofon. Napodruhé už to klaplo, ale nebylo to asi úplně dokonalé, protože Igor se ptal zvukaře, jestli pojedeme nebo ne, bo napotřetí už nejde a ide na koleje :-D

Takže takhle jsme si včera užili ples. I jsme tančili, ale parket byl pro tolik lidí malý, takže jsme to brzo vzdali. Neříkám, že jsme si ho neužili (i když umíme teda mnohem více), ale rozhodně to nebylo dotažené, promyšlené a mnoho věcí pořadatelé nedomysleli, když plánovali takovou akci. Bohužel. Ale kdo ví, třeba příště už to bude lepší. Jen nevím, jestli se nám příště bude chtít.

Komentáře

  1. Zdravím Vás, Žaneto. Přidala jsem k Vašemu komentáři na FB vysvětlení, jak to bylo s tím darem-nedarem pro neziskovky. Mrkněte se na to. Přeji pěkný den! Hedvika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jednou děkuji, Hedviko, že jste mě opravila a upřesnila, jak to vlastně s těmi certifikáty bylo. Myslím, že něco takového je naprosto nepřípustné, obzvláště pokud se jedná o neziskové organizace! Ale chápu, že jsou jejich členové rádi za každý příspěvek. I přesto si takové jednání ale nezaslouží a doufám, že se aspoň pořadatelé chytnou za nos a ta částka, kterou ve skutečnosti neziskovky dostanou, bude adekvátní :-)

      Vymazat
    2. Tak už vím, jak to dopadlo. Nakonec neziskové organizace přeci jen něco dostanou. Od organizátorů plesu dostane každá neziskovka 7 tisíc korun (výtěžek z tomboly). Navíc neziskovky dostanou sumu, za kterou se vydražily ty kytary/kytara... To jde ale de facto z kapsy skupiny No Name. Takže prý každá neziskovka získá ještě navíc 10 tisíc korun. Suma sumárum to tedy dělá 17 tisíc pro každou z těch tří neziskových organizací. Což není tak špatné :-). Peníze sice neziskovky ještě nemají na účtech, ale předpokládám, že to všechno proběhne bez problémů. Pokud již do této diskuze nepřispěji, znamená to, že vše dopadlo dobře. Přeji všem pohodový zbytek odpoledne.

      Vymazat
    3. To je skvělá zpráva! Jsem ráda, že to dobře dopadlo. Teď už jen, aby suma v pořádku dorazila na příslušné účty a bude všechno tak, jak má být :-) Děkuji za info a přeji pěkný víkend ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Díky za každý Váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

You belong to me!

Ahoj! Zrovna minulý týden se na instagramu objevila krátká ukázka z nového songu Bryana Adamse. A co víc, v půlce října vyjde nové album! Oh yeah!!  A jelikož pilotní song je již venku na youtube, užijte si ho se mnou! Krásný večer :-)

Nicholas Winton (1909-2015)

Dnes se na internetu objevila smutná zpráva, a to o úmrtí sira Nicholase Wintona.  Pro ty z vás, kdo nevědí, o koho jde, jedná se o bývalého britského obchodníka, který těsně před 2. světovou válkou pomocí vlakových transportů směřujících do Velké Británie zachránil z předválečného Československa na 669 dětí, převážně židovského původu. Nebýt tohoto skutku, většina z nich by skončila v koncentračních táborech a zřejmě nevyhnutelně i v plynových komorách. Díky tomuto muži (a také jeho dalším spolupracovníkům, jež však nejsou tak známí jako sir Nicholas) tak tyto děti nepotkal stejný osud jako jejich rodiče.  Více si o siru Nicholasovi můžete přečíst na wikipedii  a mnoha dalších zdrojích. A proč že mě tento muž zaujal? Když jsem byla na gymnáziu, poslali nás tehdy učitelé do kina a pustili nám dokument slovenského režiséra Mateje Mináče Nicholas Winton - Síla lidskosti . Tento dokument je velmi dobře zpracovaný a záběry z jiného pořadu stanice CBS, kde se sir Nicholas po mnoha le

Kosmetické přírůstky

Posledních pár měsíců jsem nijak zvlášť neutrácela, tak jsem si v minulých cca 2 týdnech pořídila pár nových věciček. Co se týče výrobků Oriflame, mám je zdarma díky benefitu Honzíkovy práce (zdarma pár výrobků každý katalog).