Přeskočit na hlavní obsah

Knižní koutek

Odjakživa jsem byla velký knihomol. Pokud měla knížka max. 200 stránek nebo něco přes, byla jsem schopná přečíst za týden klidně i 7 nebo více. Tyhle doby mě už sice opustily, ale snažím se o návrat. Během výšky, hlavně doby, kdy jsem začala bydlet s Honzíkem, jsem se knihám přestala tak trochu věnovat, a tak se to teď poslední dobou snažím dohnat.


Takto to ještě nedávno vypadalo na mém nočním stolku. Skladba se už od té doby dost změnila, momentálně mám rozečteno Z rozkazu vládce od Brada Geagleyho, kterou jsem dostala už před pár lety od kamarádek k narozeninám. Jen jsem byla líná se do ní pustit. No, konečně jsem se odhodlala. A pod ní čeká na přečtení životopis Helena Rubinstein od Madeleine Leveau-Fernanedzové. Kromě fikce o životě Marca Pola je to moje první biografie. Navíc na tak poutavé téma. Už se na ni těším.

Se šarmem Pařížanky jste už určitě zaznamenali na několika blozích. Tato kniha se stala prakticky hitem. Jedná se o stylového průvodce pařížskými ulicemi, známými obchody, místy, butiky, restauracemi, ale také poodhaluje, jak si Pařížanky udržují svůj pověstný šarm a mládí, včetně praktických tipů, jak se jim přiblížit.
Kniha se mi líbila a jestli vás Paříž, a nejen ta, láká, určitě si knihu kupte nebo půjčte, bude vám dobrým průvodcem.

Ostatní tři knihy jsou od Meg Cabotové. Tuhle americkou spisovatelku určitě znáte alespoň prostřednictvím Princezniných deníků, které se časem dostaly i na obrazovky. Meg ale napsala i spoustu jiných knih a mnohé z nich jsou mnohem lepší než Princezniny deníky. Pozor! Filmy Deník princezny 1 a 2 pouze vycházejí z knih,  ve skutečnosti jsou knihy dost odlišné.
Příliš velké sousto je druhá a poslední část série Insatiable. V prvním díle se autorka amerického seriálu zamiluje do tajemného muže, ze kterého se vyklube, jak jinak, upír. A to rovnou vládce všech upírů. Bohužel ne všichni upíři ho ale poslouchají, a tak se jeho milovaná dostává do problémů. Druhý díl pokračuje v jejich odcizování a touze napravit upířího vládce. Překvapil mě docela konec, ten jsem nečekala. Jestli máte rádi upírské romány, směle do něj.

Jak neztratit lásku je rovněž druhý díl z tzv. Boy series. Knihy v této sérii jsou psány zvláštní formou. Žádná ich- ani er-forma, ale emaily, chat, dopisy, smsky, zápisy v diářích apod. Zprvu jsem měla problém si na tento způsob zvyknout, ale nakonec jsem si ho oblíbila.
První díl  Jak začíná láska vyprávěl o redaktorce New York Journalu, která se musí najednou postarat o zvířata sousedky, kterou někdo přepadl. Spojí se proto s jejím příbuzným, aby si je u ní vyzvedl. Dostaví se však mladý a pohledný muž a začnou spolu randit. Jenomže onen příbuzný není tak úplně sousedčiným příbuzným, což pak věci dost zkomplikuje.
Druhý díl se opět odehrává v New York Journal, tentokrát však hlavní hrdinka Kate musí bojovat s protivnou šéfovou, která ji vyhodí z práce za chybu, kterou udělala ona sama, snaží se ji však výpovědí skrýt. Jenomže neprávem obviněná Kate má dostatek přátel, kteří se postarají o tom, aby se Kate vrátila na své místo a šéfová dostala to, co si zaslouží.

Mezi láskou a smrtí je z novější série Abandon. Tentokrát jde o novodobou verzi mýtu o Hádovi a Persefoně z řecké mytologie. Pierce před dvěma roky umřela a vrátila se zpět. Nikdo neví, co se s ní během té doby dělo. Jen ona ví, že byla v podsvětí, kde se seznámila s jeho vládcem, Johnem. S matkou se pak přestěhuje na ostrov, kde její matka vyrostla. Zde znova potkává Johna, který ji varuje, ať si dá pozor na Fúrie, které se jí chtějí pomstít za její útěk z podsvětí. John ji sice chrání, nedokáže to však vždy a všude. Proto si ji odnese do podsvětí, tak jako kdysi Hádes Persefonu.


Koukám, že je to vesměs samá romantika. Asi jsem měla náladu na nějakou tu lásku v knihách. Občas mívám takové období, kdy mě dobrodružství a historie až tak nebere a potřebuju trochu něhy prostřednictvím knih.
Znáte některou z těchto knih, popř. líbily se vám?

Komentáře

  1. Proč mi všichni děláte takový chutě na knížky a já to nestíhám číst! :D Dokud jsem měla volno, aspoň jsem si našla pár dnů na přečtení Fifty shades darker, a teď začala škola a bude to zase příšerný. Už teď mám do týdne přečíst jen do jednoho předmětu 70 stran česky a 22 anglicky.. :/
    Jak začíná láska i Jak neztratit lásku jsem četla a je to bombastický, ale ostatní od Meg ještě ne (i když první díl toho Příliš velké sousto mám). Ale extrémně jsi mě na ně nalákala! :D A i na Pařížanku a toho Vládce! :D
    Jinak mě moc mrzí, že jsem tu dlouho nebyla, ale jdu to hned napravit a všechno pročíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že jsem toho Vládce ještě pořád nedočetla? Nějak se mi nechtělo :-D
      Na 50 shades se chystám, ale nechce se mi kupovat knížky a ebooky jsem zatím nesehnala :-/
      Doporučuju ten Abandon, už se těším, až bude druhý díl v češtině, moc se mi to v té anglině nechce louskat :-D
      A správně, pojď pročítat.. ale neboj, zase až tak aktivní jsem nebyla :-D

      Vymazat
    2. Já si koupila knížky a druhý díl mám mnoooohem radši než první :D Je krásnej :) A třetí jsem si stáhla v originále na ulož.to, protože jsem byla zvědavá :D Ale jsem ještě na začátku, teď jsem na to zas neměla čas :/
      A na Abandon se teda těším! :D

      Vymazat
    3. Jéé, děkuju ;-) Ty nemáš čas? Jak to děláš? :-D

      Vymazat

Okomentovat

Díky za každý Váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

You belong to me!

Ahoj! Zrovna minulý týden se na instagramu objevila krátká ukázka z nového songu Bryana Adamse. A co víc, v půlce října vyjde nové album! Oh yeah!!  A jelikož pilotní song je již venku na youtube, užijte si ho se mnou! Krásný večer :-)

Nicholas Winton (1909-2015)

Dnes se na internetu objevila smutná zpráva, a to o úmrtí sira Nicholase Wintona.  Pro ty z vás, kdo nevědí, o koho jde, jedná se o bývalého britského obchodníka, který těsně před 2. světovou válkou pomocí vlakových transportů směřujících do Velké Británie zachránil z předválečného Československa na 669 dětí, převážně židovského původu. Nebýt tohoto skutku, většina z nich by skončila v koncentračních táborech a zřejmě nevyhnutelně i v plynových komorách. Díky tomuto muži (a také jeho dalším spolupracovníkům, jež však nejsou tak známí jako sir Nicholas) tak tyto děti nepotkal stejný osud jako jejich rodiče.  Více si o siru Nicholasovi můžete přečíst na wikipedii  a mnoha dalších zdrojích. A proč že mě tento muž zaujal? Když jsem byla na gymnáziu, poslali nás tehdy učitelé do kina a pustili nám dokument slovenského režiséra Mateje Mináče Nicholas Winton - Síla lidskosti . Tento dokument je velmi dobře zpracovaný a záběry z jiného pořadu stanice CBS, kde se sir Nicholas po mnoha le

jacketo.cz

Ahoj!  Jak už jste si zřejmě všimli, došlo tady k několika změnám a nejsou poslední. Tou hlavní a zásadní změnou byl název blogu. Po letech jsem se vrátila ke své přezdívce, kterou jsem vymyslela při prvním kontaktu se světem internetu a dodnes ho na různých portálech a stránkách používám. Odteď mě tak můžete všude nalézt jako  jacketo . Spolu s názvem jsem spojila další změnu, a to adresy blogu, takže nyní se ke mně dostanete přes doménu  .cz , ale nebojte, i starý odkaz vás sem nasměruje :-) Jestli se ptáte, proč jsem název blogu změnila, je to hlavně proto, že s touto přezdívkou jsem spojena již okolo deseti let a vyjadřuje mou osobnost. Takže jsem si říkala, že na co mít jiný název, když mě stejně nevystihuje, zatímco jacketo jsem prostě já. A jak přezdívka vznikla? Vyrostla jsem kromě spousty jiných seriálů také na SG-1, takže zasvěcenci nejspíše pochopí. S dvěma 'll! Díky a doufám, že se vám bude u mě stále líbit :-)