Přeskočit na hlavní obsah

Stockholm city

Zdravím vás opět již z Olomouce. Jak víte, od úterý o pátku jsem byla ve Stockholmu, tak se s vámi chci podělit o pár malých dojmů. Ale zase tolik jich nebude, protože jsme tam až tak moc nekorzovali.
Cesta začal už v úterý ve 3 ráno, protože v tu dobu jsme odjížděli taxíkem z Olomouce na letiště do Vídně, kde nám před sedmou letělo letadlo. Prakticky celý let jsme prospala, protože jsme byla nehorázně unavená. Ale čokoládový muffin a pití jsem stihla :-D Přistáli jsme na "okraji" Stockholmu, koupili zpáteční lístky na Arlanda express (což je takové pendolino mezi letištěm a centrem -> a mají nehorázně drahé jízdenky) a do dvaceti minut byli v centru města. 
Ubytování jsme měli jen cca 5 minut od stanice Arlandy. Šlo o čtyřhvězdičkový hotel ze řetězce Radisson blu, konkrétně o Royal Viking Hotel. V tomto hotelu jsme byli proto, že byl jen cca 5 minut chůze od firmy, kde Honza pracuje. Nemyslete si, ubytování jsme neplatili (teda za mne ano), to proplatí firma (jinak bychom si našli určitě levnější). 
Dostali jsme pokoj Business class room s Queen postelí. Ta byla nádherně velká, jen trochu matrace byla na můj vkus moc měkká. Ale za ten luxus, ještě abych si stěžovala :-D

sprchovým koutem se nechám inspirovat, až si budu jednou zařizovat svůj domeček



naše queen´s bed

stoleček a nad ním obří zrcadlo? na tři dny splněný sen

Sotva jsme se ubytovali, už Honza spěchal do práce. Já jsem šla s ním a před prací jsme se rozdělili a já zamířila do prvního obchoďáku, co byl při ruce. A to bylo H&M. Prošla jsem si ho a některé kousky by se mi i líbily, ale říkala jsem si, že si něco koupím až později. A tak jsem zamířila do skvělého Ahlens. Dole v přízemí je celé patro jen a jen o kosmetice. Byla jsem v sedmém nebi :-D Nejen pěstící, ale i dekorativka. Ale ani tam jsem ten den nic nekoupila, protože jsem byla unavená z cestování, a tak jsem se vrátila na hotel a spala sladce až do 6, kdy se mi vrátil Honza z práce. A vyrazili jsme na obhlídku. Šli k nábřeží, odkud jde vidět radnice i královský hrad. A strašně se mi večerní Stockholm líbil! Navíc mají ještě vánoční výzdobu, takže všude visela světla a nejrůznější ozdoby. A to já opravdu můžu :-)
Druhý den jsem si dala v hotelové restauraci skvělou snídani. Takové švédské stoly se jen tak nevidí, dokonce měli samostatný stůl jen pro japonské hosty, aby si připadali jako doma.

takhle vypadala snídaňová restaurace z našeho pokoje

A pak jsem vyrazila na nákupy. Ahlens mi učaroval. Zašla jsem do přízemí a koupila si pár věcí z dekorativky (ukážu později). A pokračovala přízemím dál. Volně totiž na drogerii navazuje knihkupectví a pak taky taková malá Ikea :-D Prostě doplňky do domácnosti. A taky jsme tam narazila na výrobky Ordning&Reda. Vím, že tento obchod je už i u nás v Praze, tak jsem se do něj chtěla podívat. A mají opravdu krásné věci. Doporučuju! Jen ty ceny byly ve švédských korunách na můj vkus docela přemrštěné :-)
Z přízemí jsem zamířila do prvního patra, kde je taky kosmetika. Ale tak trochu ta luxusnější. Malá parfumérie a pak oddíly jednotlivých značek - Estee Lauder, Lancome, Clinique. Dior apod. A měli i DKNY, ale jen kabelky a šály podobné věci.  A já přitom chtěla jejich Be delicious. Takže smůla.
Ve druhém patře je dámské oblečení tak hezky do do kruhu, že jsem na tom patře málem ztratila. Jsou tam nejrůznější značky, narazila jsem i na Next, Esprit a další. A viděla opravdu hezké kousky. Ale nakonec jsme si tam nic nekoupila.
Ve třetím patře jsou věci pro děti a v posledním je pánské oblečení.
Po Ahlensu jsme vyrazila na obhlídku H&M. kousek od Ahlensu je jedno, hned přes ulici další, a naproti těm dvěma jsou další dvě. To mě dostalo. Čtyři H&M vedle sebe! :-D V jednom z nich jsme si vyzkoušela jedny kalhoty od Divided a nakonec si je i koupila, protože jsou velice příjemné na nošení. Jen nohavice mám delší, takže je budu muset zkrátit. A ještě jsme zavítala do jednoho dalšího a tam jsme si pořídila sadu pletené šály a čepice. Šála je kruhová, takže se budu muset naučit ji nosit, chvilku to trvalo :-D 
A nakonec dne jsme s Honzou vyrazili se třemi jeho švédskými kolegy na večeři do jedné docela luxusní restaurace Djuret. Je to speciální restaurace, kde každý den podávají maso z jednoho druhu zvířete. Ten den tam měli speciality z jelena. 
Jako předkrm jsme si dali mletý jazyk s nějaký kaviárem (nechtějte po něm, jaký to byl, ale pravý z jesetera opravdu ne). Bohužel vám neukážu jeho fotku, protože se mi ji omylem podařilo smazat :-/ Jako příloha k němu bylo malé pivo (ještě menší než třetinka u nás) a panák vodky. Tyjo, tu jsem měla po hodně dlouhé době  :-D A jako hlavní chod jsme si dali jelení roastbeef a bramborovým pyré, kroketou a také omáčkou boršč. Delikatesa. Měkoučké masíčko nakrájené na plátky, výborné brambory a taky boršč a k tomu růžové víno. Jak dezert jsme si objednali čokoládové truffle, což byla kulička čokolády s koňakem obalená skořicí. Mňamka!
Taky se mi líbila výzdoba. Na stěnách visely parohy, a také hlavy ulovených zvířat, zrovna kousek od nás si visel srneček :-D A nezapomeňme na stoly. Na ubruse papírový terč :-D Nachystaná karafa s vodou, skleničky jak na vodu, tak na víno.

Ve čtvrtek jsem se musela už učit. Jinak to nejde. Ale snídani jsem nevynechala :-)
Ale vyrazili jsme pak ještě odpoledne na poslední obhlídku města. Nafotili další fotky a já si pak ještě koupila jednu drobnost :-D Docela už nás z toho chození bolely nohy..
A nakonec jsme se v pátek ráno vraceli zpátky. Let byl o 20 minut opožděn, ale to se dalo zvládnout. A opět jsme ho skoro celý prospala. Ale muffin jsem nevynechala (tentokrát byl borůvkový) :-D Ve Vídni na nás čekal opět taxík a my tak už před třetí hodinou byli doma v Olomouci :-)
Jestli budete mít možnost se do Stockholmu podívat, určitě vám ho doporučuju. Sice jsme toho dohromady moc neviděli, ale plánujeme si tam zajet znova v létě a strávit tam více času :-)
Teď už si jen užijte fotky (i přestože jich není moc, tak máte ještě menší výběr :-D).

 radnice














stromeček v hotelu




Arlanda Express mezi letištěm a Stockholmem




rakouské elektrárny

Komentáře

  1. No téééda!! Takže od začátku =D Takže let jsi zvládla nakonec dobře, ne? =)Já lítání miluju =D Ale nevím, že bych někdy dostala muffina =( =D Ten pokoj jste měli nádherný! Ta sprcha! Loni na horách zrovna předělávali hotel a měli jsme už tu novější část a taky tam byla taková! To je úplně úžasný, jak jen ze stropu visí ta obrovská.. (tomu se taky říká sprcha, ne? To odkud teče doslova voda =DD) a to je perfektní! =D A ta jídelna vypadá skvěle! Ty fotky vypadají skvěle, hned bych jela taky!Ty osvícené stromečky a ti jeleni(nebo to jsou sobíci? Nejsou, ne? =D)jsou roztomilí! Dívala jsem se na odkaz na tu restauraci a překvapivě - nerozumím, co se tam píše =D Naučila ses něco švédsky za tu dobu?? =)
    Říkala jsem si, co dělají ve Švédsku rakouské elektrárny a pak mě došlo, že jste jeli z Vídně =D Hlavně, že jsem si to užili =)

    OdpovědětVymazat
  2. od začátku :-D ano let jsem ve zdraví přežila, prakticky jsem ho prospala, takže paráda :-D my letěli s Austrian a tam jsme je teda dostali muffinka, ale když jsme letěli do Londýna s Ryanair, tak jsme taky nic nedostali :-)
    Z pokoje jsem byla nadšená a hlavně to velké zrcadlo nad stolem, to jsem si vždycky přála :-)
    Ta sprcha mě úplně dostala, říkala jsem si, že jednou bych si něco takového pořídila do domečku, až si budeme pořizovat :-)
    Jídelna nejenže vypadala skvěle, ale ty švédské stoly, v tomhle hotelu opravdu stály za to! Ale možná to bylo taky tím, že to byl 4* hotel :-D
    Právě že se mi tam strašně líbila ta vánoční výzdoba, dělá to úžasnou atmosféru, v Olomouci už nesvítí prakticky nic :-(
    No já jim taky nerozuměla, mají to švédsky :-D ale nic moc jsme s nenaučila, leda tak skol (na zdraví) a jejich oblíbené hej na každého :-D prostě ahoj :-D
    Tak tak, elektrárny už jsou ze zpáteční cesty z Vídně :-)
    Užili, to určitě, a pokud to vyjde, tak bychom se tam chtěli vrátit třeba v létě :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za každý Váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

You belong to me!

Ahoj! Zrovna minulý týden se na instagramu objevila krátká ukázka z nového songu Bryana Adamse. A co víc, v půlce října vyjde nové album! Oh yeah!!  A jelikož pilotní song je již venku na youtube, užijte si ho se mnou! Krásný večer :-)

Nicholas Winton (1909-2015)

Dnes se na internetu objevila smutná zpráva, a to o úmrtí sira Nicholase Wintona.  Pro ty z vás, kdo nevědí, o koho jde, jedná se o bývalého britského obchodníka, který těsně před 2. světovou válkou pomocí vlakových transportů směřujících do Velké Británie zachránil z předválečného Československa na 669 dětí, převážně židovského původu. Nebýt tohoto skutku, většina z nich by skončila v koncentračních táborech a zřejmě nevyhnutelně i v plynových komorách. Díky tomuto muži (a také jeho dalším spolupracovníkům, jež však nejsou tak známí jako sir Nicholas) tak tyto děti nepotkal stejný osud jako jejich rodiče.  Více si o siru Nicholasovi můžete přečíst na wikipedii  a mnoha dalších zdrojích. A proč že mě tento muž zaujal? Když jsem byla na gymnáziu, poslali nás tehdy učitelé do kina a pustili nám dokument slovenského režiséra Mateje Mináče Nicholas Winton - Síla lidskosti . Tento dokument je velmi dobře zpracovaný a záběry z jiného pořadu stanice CBS, kde se sir Nicholas po mnoha le

Kosmetické přírůstky

Posledních pár měsíců jsem nijak zvlášť neutrácela, tak jsem si v minulých cca 2 týdnech pořídila pár nových věciček. Co se týče výrobků Oriflame, mám je zdarma díky benefitu Honzíkovy práce (zdarma pár výrobků každý katalog).